Bodnár MÉH Kft.

4600 Kisvárda, Temesvári út 9.

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hulladékfeldolgozás

E-mail Nyomtatás PDF
Felvásárolt és előkezelt hulladékok a következők:
 
1)               Sárgaréz hulladék
2)               Vörösréz hulladék
3)               Alumínium hulladék
4)               Saválló hulladék
5)               Horgany hulladék
6)               Vas hulladék
7)               Lemez hulladék
8)               Műanyag hulladékok
9)               Papír hulladék
 
Hulladékok begyűjtése
 
A hulladékok újrahasznosításának első fázisa a begyűjtés. A hulladékok bekerülésének módja kétféleképpen történhet.
1.   A hulladékot eladni vagy leadni kívánó cég vagy természetes személy által a telephelyre történő beszállítással
2.    Saját szállítóeszközzel, szállítási megrendelés során történő beszállítással
 

A vashulladék szállítása rendkívül veszélyes feladat. Erre a célra a BODNÁR MÉH a szállítóeszközeire speciális 3mm falvastagságú konténereket helyezett, amelyek a fém és papír szállítását környezetvédelmi és baleset-megelőzési szempontból egyaránt biztonságossá teszik. A szállítójárművek különböző mérete lehetővé teszi a változó mennyiségű hulladékok leggazdaságosabb szállítását. Így lehetőség van például arra, hogy a kisebb mennyiségű hulladék fuvarozását egy kisebb és üzemanyag-takarékosabb szállítójárművel végezzük.

A papír hulladék begyűjtésének feladata kezdetben komoly problémákat okozott. Mivel a papír térfogata nagy, tömege viszont kicsi, az elszállítás költségei miatt nem lehetett volna megvalósítani a papír és fóliahulladék begyűjtését.Ennek kiküszöbölésére saját szabványú konténereket gyártottunk, amelyek zárt, ill. rácsos kivitelűek. Ezeknek a konténereknek a tárolókapacitása sokkal nagyobb mint a szokványos hulladéktároló konténereké, így lehetőség van nagyobb mennyiségű papírhulladék tárolására. További előnyt jelent még a szokványos konténerekkel szemben, hogy ezeket a saját gyártmányú tárolóeszközöket a szállító gépjármű nem csak közvetlenül maga mögé tudja lehelyezni, hanem a hordozó autóra szerelt rakodódaru segítségével bármely irányba, az autótól akár 10m-re letelepíthető. A tevékenység iránti növekvő igény, napról napra nagyobb kihívás elé állította a céget. Jelenleg a telep területére bekerülő hasznosítható hulladék 90%-ának szállítását a cég saját maga, saját eszközzel végzi.


mA vashulladék szállítása veszélyes feladat. Erre a célra a BODNÁR MÉH a szállítóeszközeire speciális 5mm falvastagságú konténereket helyezett üzembe, amelyek a fém és papír szállítását környezetvédelmi és baleset-megelőzési szempontból egyaránt biztonságossá teszik. A szállítójárművek különböző mérete lehetővé teszi a változó mennyiségű hulladékok leggazdaságosabb szállítását. Így lehetőség van például arra, hogy a kisebb mennyiségű hulladék fuvarozását egy kisebb és üzemanyag-takarékosabb szállítójárművel végezzük. 
A szétválogatott hulladékok a következő folyamat során bálázásra kerülnek. A bálázást egy automata bálázógép végzi.A megfelelően előkészített anyagok különböző feldolgozó üzemekbe kerülnek beszállításra. A végfelhasználóhoz történő szállítást nagytöbbségében mi magunk végezzük. Sok olyan létesítménynél keletkezik újrahasznosítható hulladék, amelynek az udvarára nem lehet tehergépkocsival behajtani az ilyen esetekben a kerítésen keresztül is kihelyezhető a konténer. A tevékenység iránti növekvő igény, napról napra nagyobb kihívás elé állította a céget. Jelenleg a telep területére bekerülő hasznosítható hulladék 90%-ának szállítását a cég saját maga, saját eszközzel végzi.


Feldolgozáshoz szükséges előkészítés
 
A papír hulladékok főleg csomagolóanyagokból képződnek. A beszállított papír és fóliahulladék mennyiségének 40%-a fóliával és pet palack, vegyesen kerül beszállításra a telephelyre. Az ilyen hulladékok legnagyobb részben áruházakból, üzletekből csomagolási hulladékaiból származnak. Kimutatásokkal igazolható, hogy az áruházaknál keletkezett hulladék mennyiség több mint 90%-a papír és fólia hulladék, vagyis újrahasznosítható. Mivel a hulladék képződési helyén a legtöbb esetben nincs lehetőség a szétválogatásra, ezért az ilyenfajta szelektálást mi végezzük. A válogatás hatékonyabbá tételéhez, egy közvetlenül erre a célra terveztetett és legyártatott válogató szalagot helyeztünk üzembe, amelynek köszönhetően hatékonyabban tudjuk megoldani a hullaékok szelektálását. Az újrahasznosítható hulladékok mennyiségi növekedésére az elkövetkező években még számolnunk kell, ugyanis egyre több csomagolóanyag képződik. A mennyiségi növekedésben az is szerepet játszik, hogy egy állandó piackutató járja a megyét és néhány esetben a megyén kívül is területet, hogy a még nem feltérképezett, vagy újonnan alakult létesítményeknél a hulladékkezelés szelektív gyűjtési formáját ismertesse és segítsen megteremteni.
 
A szétválogatott hulladékok a következő folyamat során bálázásra kerülnek. A bálázást egy automata bálázógép végzi.A megfelelően előkészített anyagok különböző feldolgozó üzemekbe kerülnek beszállításra. A végfelhasználóhoz történő szállítást nagytöbbségében mi magunk végezzük.